Boverkets nya krav för laddplatser – vad gäller?

Från och med årskiftet måste alla kommersiella fastigheter med fler än 20 parkeringsplatser kunna erbjuda minst en laddplats för elbilar. Vi bad Victor Lindwall och Joakim Andersson, lösnings-specialister på Aimo Charge, svara på de vanligaste frågorna vi får in från våra kunder.

Aimo Charge lösningsspecialister Joakim Andersson och Victor Linwall

Att det har funnit krav på laddplats vid ny- och ombyggnation av parkeringsplatser har varit känt sedan länge, men när Boverket gick ut med nya retroaktiva krav i våras så blev frågorna desto fler. Men låt oss ta det från början.

Vilka krav på laddinfrastruktur gäller vid ny- och ombyggnation?

För bostadshus med fler än tio parkeringsplatser måste det finnas laddningsinfrastruktur för samtliga parkeringsplatser så att det är förberett för framtiden, berättar Victor Lindwall. För kommersiella fastigheter som har fler än tio parkeringsplatser, så måste 20% av dessa ha ledningsinfrastruktur som kanalisationer eller föreberett för att dra kablage. De behöver även ha en laddpunkt installerad.

Vad innebär då de nya retroaktiva kraven från Boverket?

Det som är “nytt” är egentligen att kravet för kommersiella fastigheter även kommer att gälla befintliga parkeringsytor från och med årskiftet 2025, förklarar Joakim Andersson. Det innebär att många fastighetsägare som tidigare kanske har kunnat sitta lite lugnt i båten nu också måste se över sina parkeringsytor.

Vilka påverkas av de nya kraven?

De som främst berörs av de nya kraven är kommersiella fastighetsägare och företag med stora parkeringsytor, berättar Victor Lindwall. Exempelvis ägare av köpcentrum, idrottshallar och andra besöksmål. För ouppvärma byggnader och bostadshus ställs däremot inga retroaktiva krav.

Vad händer om man inte lever upp till kraven efter årskiftet?

Då kan man åka på ett vitesföreläggande för brott mot plan- och bygglagen, förklarar Joakim Andersson. Så har man inte börjat se över sina parkeringsytor ännu, så är det hög tid att börja göra det nu.

 

Kontakta oss för rådgivning

Har du fler frågor om Boverkets regler eller vill prata laddinstallation? Tveka inte att kontakta oss på Aimo Charge.